Wat is mindfulness?

Mindfulness is een nieuwe manier van kijken naar onszelf. Doorgaans zien we de werkelijkheid via gedachten, emoties en aangeleerde gedragspatronen. Het denken is gevuld met oordelen, meningen en overtuigingen, en de gedachten gaan voortdurend uit naar het verleden of de toekomst. Dit continue piekeren en malen is maar moeilijk te stoppen. Mindfulness is een manier om gedachten, gevoelens, emoties en lichamelijke sensaties (beter) te leren kennen door die met aandacht waar te nemen. Het leren richten van de aandacht vormt dan ook de essentie van een Mindfulness Training.

Stressreductie

Uit diverse Engelse en Amerikaanse studies is gebleken dat een Mindfulness Training aanzienlijk kan bijdragen aan de reductie van stress: de psychologische klachten van de deelnemers verminderden en hun scores op de concentratietests gingen significant omhoog. De effecten die werden gemeten zijn:

  • meer energie, inspiratie en vitaliteit
  • minder stress gerelateerde klachten en vermoeidheidsklachten
  • minder kans op een burn-out
  • groter concentratievermogen
  • positiever zelfbeeld en positieve verandering van leefstijl

Kortom: een training Mindfulness leert u de kunst van het bewust leven om zo (opnieuw) te leren genieten.

De training

Mindful leven & werken geeft de klassieke achtwekentraining MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). Voor aanvang van de training is er een introductieavond. De training zelf bestaat uit acht wekelijkse lessen van ca. 2,5 uur. Thuis oefent u dagelijks nog 30 tot 60 minuten. De training wordt afgesloten met een stiltedag. Uw trainer is Peter Paanakker. Kijkt u voor de data en de kosten in de agenda.