Het antwoord is: neem een Mindful Moment. Stop, neem een pauze – en observeer. Wat zijn uw gedachten, gevoelens, emoties? Welke lichamelijke sensaties ervaart u? Wat hoort, ziet, proeft, ruikt u? Dat is een radicale stap, omdat het alle momenten die erna komen beïnvloedt. U gaat immers niet door met reageren op wat zich binnen in en rondom u voordoet. Nee, u stopt. Zo schept u afstand tot datgene waar u zojuist nog middenin zat. Een afstand die precies groot genoeg is om een bewuste respons te kunnen geven. Het kan zijn dat u gewoon doorgaat met uw bezigheid. Maar dat doet u dan wel met een andere blik.

U stopt dus, en neemt waar. Daarbij laat u alle belevingen toe in plaats van ze te ontkennen of te negeren. U observeert – maar op een vriendelijke manier, zonder te oordelen. Die mildheid is voor velen van ons het moeilijkste onderdeel van een Mindful Moment. Door eerdere ervaringen hebben we immers maar al te snel ons oordeel klaar, vaak zonder dat we er ons van bewust zijn. Maar als we mild zijn tegenover onszelf en anderen, creëren we ruimte in onszelf, waardoor we meer kunnen waarnemen en openstaan voor nieuwe indrukken.

De eerste en belangrijkste stap

Sta even stil – dat is dus de uitnodiging en tegelijk de eerste én belangrijkste stap. Sta even stil in alle drukte, en neem met open, vriendelijke aandacht waar wat er nu, op dit moment, gebeurt binnen in en rondom u. Dat kan uw leven veranderen. U doorbreekt oude patronen, en dat is alles wat nodig is. Zo simpel is het – maar het vereist wél een voortdurende alertheid, anders vervallen we weer in ons oude gedrag

Reageer niet langer op de automatische piloot

Mindful Moments zijn eenvoudige aandachtsoefeningen om uw vitaliteit en de kwaliteit van uw leven te vergroten. Het bewustzijn van verschillende ervaringen zoals die zich van moment tot moment in uw werk voordoen, creëert rust. Het zorgt ervoor dat u beter kunt focussen op uw werkzaamheden en uw grenzen kunt aangeven. U voelt beter wat er met uzelf en uw omgeving gebeurt, en handelt niet langer op de automatische piloot.

MindfulMoments@work Toolbox

-Mindful Moments stoelmassage

-Mindful Moments voor de werkdag;

-Mindful Moments oefeningen voor in de bureaustoel;

-Mindful Moments korte, ingesproken oefeningen ‘Sta even stil’;

-Mindful Moments stresscyclus doorbreken;

-Mindful Moments foto’s en spreuken als screensaver;

-Mindful Moments korte inspiratievideo’s.